Prova

Ett barn får en utmaning av en pedagog att rita sig själv utifrån en uppgift de tidigare arbetat med. Barnet har tillgång till olika penslar och färger och har fått bestämma själv vilka slags färger det vill använda. Barnet fattar penseln men ångrar sig och säger uppgivet till pedagogen: “Jag kan inte!”. Pedagogen svarar: “Prova”.

Jag läser om detta och blir så glad över pedagogens enda lilla ord. Inga inställande ord om hur duktig barnet är, eller överdrivna hejarop. Bara ett litet ord, konstaterande och uppmuntrande: prova.

Barnet provade och utbrister: “Jag kan!”

För mig är det en inspiration att se dessa framsteg som kan tyckas små, men som för den som står mitt i det är nyckeln som öppnar upp till nya möjliga uttryck.

Så många gånger hamnar jag där själv, i missmod över att inte kunna eller våga. Och idag kan jag se att jag faktiskt provat många gånger fler än jag trott. Jag hör ofta orden från andra: “vad modig du är som sa upp dig från en fast tjänst”, “vad modig du är som följer ditt hjärta, som vågar sjunga inför så många” osv. Jag har inte sett det som mod men det är det nog. För mod är att göra något fast man egentligen inte vågar. Första gången kanske jag tvekade och inte ville i rädsla för att misslyckas. Men jag provade mig fram. Jag provade att skriva en sång fast jag inte trodde att jag kunde. Jag provade att föreläsa, att sjunga inför publik, att spela piano inför publik (!), att skiva en bloggpost och jag ser att jag kan saker jag inte trodde jag hade tillgång till.

Vad är det värsta som kan hända? Att jag får öva ännu mer eller jag kan se klart vad jag inte ska hålla på med, och det är ju erfarenheter som är bra. Det bästa som kan hända är ju att jag hittar fler vägar till utveckling eller uttryck.

Jag vill ändå ta fram varningsklockan för att prova saker som kan vara skadligt för dig eller någon annan. Och det är ju så klart svårt att veta innan, särskilt om självbilden vacklar och självkänslan är svag. Var rädd om din kropp och om din integritet-vem som ska få del av ditt innersta. Var noga med hur du bekräftar dig själv så inte prestationen eller ditt yttre står i fokus för vem du är.

Bara vet att du är värdefull för att du finns till. Det dyrbara inom dig ska du vara rädd om men också polera upp så det kan skina. Och då kanske du behöver fatta mod att prova något nytt.

Kommentera

*


8 × = tjugo fyra