Rosenskära

I våras satte jag frön i förhoppning om att få njuta av vackra blommor till sommaren. Jag har skrivit om det tidigare, om hur jag drev upp de tillsammans med sonen  : ) De små plantorna av Rosenskära omplanterades ut till större krukor. Och växte gjorde de, men de såg inte ut som de jag har köpt i blomsterbutiken : / De jag köpte förra året var täta, låga och breda med massor med blommor. Mina Rosenskära (Rosenskäror?) är långa och gängliga och har blommat med en halv blomma. Hmm….

Min okunskap om blommor blir tydlig och jag småskrattar åt mina växter varje gång jag går förbi dem. Jag satte ner mina frön i den gamla jorden från förra året! Nu efteråt förstår jag att jag skulle beskurit plantan när den tagit sig upp en liten bit för att få bredden och förgreningen i bladverket. Vatten har mina blommor fått, men ingen växtnäring. Min okunskap ledde till att plantan som kunde blomma inte gjorde det.

Är det inte så med oss människor också. Många av oss har viljan att utvecklas och blomma ut, men ibland har vi har inte rätt kunskap eller förutsättning. Sätter vi ner våra frön i gammal jord-går vi på gamla meriter, på det som funkat förut men som inte gäller nu t ex använder en metod/redskap som inte längre efterfrågas. Skulle jag t ex spela in min musik på LP skulle jag förmodligen inte sälja många skivor då få har skivspelare kvar hemma.

Tillåter vi att någon ger feedback på det vi gör eller ställer frågor som kan göra ont men som i slutändan gör att gåvan kommer till sin rätt? Det gör ont att beskäras och sanningar kan svida, men det är också i sanningen som vi kan växa.

Ärlig uppmuntran är som den bästa av näring till det frö som redan finns. I den uppmuntran kan vi se saker i oss själva som vi aldrig sett förut och sträcka på oss med nya kompetensögon.

Denna sommar blev det inga rosa blommor att njuta av mot den gula väggen men en hel del kunskap har landat hos mig genom att jag provade att så frön. Om jag prövar igen nästa år ska jag ta med mig den kunskapen, då är förutsättningarna bättre att jag får en färgsprakande blomsterprakt längst den gula väggen.

Kommentera

*


tre − = 2