Säga som det är

Har äntligen kommit till skott med att cykla till jobbet. bildDå mitt allmänna tempo i livet numera är långsamt, låter jag även cykelturerna ta tid. På ett ställe går cykelbanan runt en krök där en häck skymmer sikten. En dag när jag kommer runt hörnan står en kvinna där med sin hund i koppel. Hon ryter orden åt mig: ”Som du kör….!” Jag hinner inte riktigt med i tanken, men cyklar på och finner mig själv småle. Inte som ett hån, utan som en reflektion till det hon sa. Hon betonade ordet ”som” och jag tänker att jag cyklar kanske inte som en huligan som det lät på hennes tonläge….utan mer som en liten gumma. Upplevelsecykling, fast med ett fokus. Så hennes ord passade liksom inte in på mitt beteende. Jag förstår att hon blev rädd, jag blev själv förvånad att hon stod bakom hörnan.

Vad hindrar oss från att bara säga som det är, där vi äger orden? I det här fallet skulle det kunna låta: ”Oj, vad rädd jag blev!”. Men så ofta hamnar vi i försvarsläge och skyller på någon annan. Jag är själv inget undantag till det försvaret.

Varför skulle det då vara viktigt att bara säga som det är? Utan försvar.
Då jag upplever att mitt inre har ett sorgehål som nu långsamt håller på att gå ihop, tror jag att den där läkningen hör ihop med att man säger som det är. När vi sätter ord på våra känslor så kan ett helande börja. Så klart är det fler saker som kan behövas, och för svåra upplevelser finns inga ord. Men att närma sig det man står i så ärligt man kan, tror jag bär på en hel del bra virke för läkedom. Från det kan vi gå vidare och jobba med nästa steg, vad nu det kan vara.  Därför fortsätter jag att skriva sånger och texter, för mig själv eller till andra. Därför fortsätter jag att prata med andra och föreläsa om min väg genom sorgerna. För jag är viss om att det finns läkedom som väntar och den kommer tillsammans med självinsikt och självkännedom. Den läkedomen bär på en lättnad och en frihet. Det finns så mycket trasigt i vår värld. Att sätta ord på sin egen situation och sina känslor blir ett sätt att hålla hoppet levande om en lite, lite mer hel människa, i den stora världen. Till fots eller cyklandes.

Kommentera

*


5 − = fyra