SjälaBorgens tre framgångsår

Ger mig själv ett leende när jag tänker på dagarna då jag startade mitt företag för exakt tre år sedan.
Inför öppnandet  skulle jag baka och skrev en inköpslista på de saker jag behövde till mitt allra första ”Öppet hus”. Söta macarons hade jag bestämt mig för. Ägg skulle jag ha. Jag är ju extremt visuell och i mitt huvud ligger ägg i 6-pack så jag skrev: ”Ägg 4 st” på min lista. När jag kommer till stormarknaden ringer min syster och jag pratar med henne samtidigt som jag lägger mina varor i vagnen. Jag kommer fram till äggen och ser att de ligger i 25-pack. Bra! Jag läser på listan: ”Ägg 4 st” och lägger ner 4 st i min vagn. Jag kommer hem och undrar hur 100 ägg hamnade i mitt kylskåp : / Efter mycket skratt och goda macarons gav jag mig själv en utmaning att baka under en intensiv period där frysen sen var full av godheter.

Dagen innan planerad öppning får jag ta hand om en magsjuk son och skjuter upp allt till veckan efter. Jag ville inte riskera att jag skulle sprida några baciller vidare till mina gäster. Många av de som anmält sig till den första omgången kunde inte komma veckan efter : ( Flera av de som önskat att de kunde kommit till första veckan fick nu möjlighet att komma när jag ändrade datum : )

Nu har det gått tre år och nya sorger har drabbat min familj. Det har gjort att jag valt att dra mig lite tillbaka, igen, för att finnas till för mig och mina nära och vänta lite med att finnas till för andra. Ta hand om min egen sorg. Precis som med öppnandet får jag möta det som kommer och försöka göra det bästa utifrån en ny utgångspunkt. Det är min livsmelodi tror jag nog. Jobbigt, nyttigt och skönt när jag kan bryta mig loss från att det inte blir som jag vill, men att det kan bli ok ändå. Och ibland är det inte ok, men jag behöver ändå acceptera att det är som det är. Det som hänt har redan hänt, bara min attityd kan påverka hur jag tar mig igenom det. Frustrerande. Ändå hoppfullt att jag kan påverka genom min attityd.

Jag får ibland frågan om hur det går i mitt företag och jag glittrar med ögonen och säger att ”det går bra”. Inser snabbt att alla har olika tankar om vad framgång är. Om vi pratar om ekonomisk framgång så ligger jag inte högt i framgång. Jag har som tur var haft andra uppdrag som konsult under denna tid där jag kunnat fakturera. För mig är framgång något djupare. Det har legat i meningsfulltheten bla och att jag har jobbat för att skapa en plats för mig att använda de gåvor som är mina, där jag får göra det jag brinner för. Det har jag gjort och jag känner mig oerhört framgångsrik! Särskilt om det svåra kan användas att skapa mening för någon annan.

När jag tittar tillbaka på dessa tre år är det inte bara äggen och blomhavet mina gäster gav mig vid öppnandet som stannat kvar, utan alla människor som jag mött. Sinnliga samtal där jag tagit hjälp av bilden, musiken, känslan för att berättat något. Samtal med andra jag pratat med, lyssnat på och fått dela tankar med. Samtal som hjälpt mig och dem vidare. Inte som någon terapi men i medmänsklighet. Samtal där vi sett varandra där vi är just nu, där vi skrattat åt dråpligheter eller egenheter. Samtal där vår brustenhet legat blottad och vi gråtit tillsammans, ibland helt utan svar. Samtal där vi förmerar varandra i mötet, som om det som finns gömt i oss blir något större och mer när vi delar det tillsammans. Som när ägget inte förblir ett ägg utan kan användas till något större, gott och mättande. Ser man det så är det bara underbart att äggen inte är 6 st  eller 24 st utan hela 100!

 

 

Kommentera

*


+ två = 10