Sjung ut!

Precis som min blogg heter behöver vi alla milda ord för att kunna växa och utvecklas. Ord som ställer frågor och som uppmuntrar istället för hårda anklagande ord som man blir modlös av.

Det sista jag vill göra mot mina barn är att tjata på dem, det är tråkigt för alla och ibland tror vi att vi inte har något annat val. Vi kan däremot påminna om goda saker som är bra. Känn de olika laddningarna i orden “tjata” och “påminna”.

Efter julledigheten var det en omställning för barnen att gå upp och göra sin morgonrutin för att sedan gå till skolan/förskolan, jämfört med att få titta på morgonTV som de gjort på jullovet. Gnäll från mig möttes av arga blickar och hårda ord. En kväll när alla hade ätit pratade vi i lugn och ro om hur vi ville ha vår morgon. Jag berättade att jag kände mig ledsen över att få en utskällning varje morgon och att jag inte tycker om att tjata men inte hittade något annat sätt att få uppmärksamhet. Jag vet ju också att de hårda orden till mig bara handlar om att sockernivån är låg och att vi så snabbt som möjligt ska få i oss frukost.

Tillsammans gjorde därför ett morgonschema med tydliga punkter för vilka saker som vi ska rikta in sig på. Om man gör de 4 första punkterna ganska snabbt så finns det plats för att sätta på TV:n en stund eller bygga lite lego. Detta schema blev en ram för vad som gäller. Det stora obegripliga blev några punkter för den som kan läsa. Så klart kan ett sånt här schema utformas så mottagaren förstår precis vad som gäller med en bild te x.

Det som blev så bra var att vi också pratade om hur man på ett trevligt sätt kan fråga om mer frukost t ex, eller var byxorna ligger. Barnen fick ge exempel och så sa vi orden flera gånger.

Jag som sjunger kan se likheter med att lära sig en ny sång. En enkel melodi kan vara lätt att härma, eller att tralla. En svår sång kräver mer övning, man delar upp sången i olika delar, nöter in ord och toner för att sedan sätta ihop det till en sång man kan sjunga. Det har hänt att jag sjungit karaoke och trott att jag kan en sång för att jag sjungit med tidigare eller lyssnat på den, när jag ska sjunga själv är det något annat. Det kräver mer av mig.

För den som har en utmaning i att fråga om saker på ett trevligt sätt har alltså en svår melodi att lära sig.
För många av oss kommer Stoltheten in och stör oss i vår övning.

Var ligger din utmaning? Är det Förlåtelsens melodi, Sorgens melodi, Duktighetens melodi, Oföretagsamhetens melodi, Att-säga-precis-som-det-är melodin? Ärlighetens melodi?

Rama in din utmaning, öva hemma, sjung ut och känn befrielsen!

Kommentera

*


+ 6 = tio