Skarpt läge

På en undanskymd plats i vår trädgård bildhar det vuxit väldigt mycket plommon på ett träd som inte brukar ge frukt. Den överväldigande mängd plommon har gjort att en kraftig gren har knäckts. Vi har jobbat med att såga av grenen och samla ihop alla plommon som ännu var omogna. De står nu i solen för att mogna och safta till sig för att sen kunna ätas.

Bilden av plommonen talar direkt till mig. Vi har kommit till ett skarpt läge. Det är som vi i Sverige nu på djupet drabbats i våra hjärtan av denna flyktingkatastrof som många många människor levt i, med hela sin kropp, under många år. Bilden av en livlös treåring på en strand i Medelhavet har gjort att vi börjar glimta allvaret, vi börjar känna med våra medmänniskor. Detta barn kunde varit ditt eller mitt barn. Vi vill våra barn väl. De allra flesta människor vill det bästa för sina barn. Tanken på att inte ha något annat val än att sätta sig i en osäker båt utan flytväst är något vi inte ens vill närma oss. Många kan inte välja bort tanken. Den är verklighet och deras ”bästa” val. Så ska det inte behöva vara för någon enda människa.

Jag tänker att all den godhet många av oss äger blir som de där plommonen. Det är som om vi inte visste att vi har en inneboende kraft för rättvisa, människovärdighet och människovärde men som liksom nu frigjorts då det når en gräns för vad vi inte längre kan stänga våra hjärtan för. Själv blir jag lamslagen av när människor behandlar andra illa. Min förlamning gör att jag ser det onda, mörkret så starkt. Därför behöver jag öva mig i att förundras över det lilla och goda. Men nu är det som om alla goda krafter visar sig, frukten i oss blir synlig! Den har vuxit till sig i skymundan. Nu börjar alla kreativa idéer poppa upp, inte bara hos några få, utan från många. Kanske behöver tankar mogna för att godheten ska nå fram på ett hållbart sätt. Nu gäller det inte längre att vänta på politiska beslut om förändring, nu börjar vi förändra oss själva inifrån. Vi börjar samarbeta, tänka på vilken tid, vilka talanger eller kunskaper och tillgångar vi har att ge!

Det är ett stort hopp inför framtiden. Det finns så mycket godhet i världen. Nu är det dags att vi visar det! Vi gör det tillsammans!

Kommentera

*


× 6 = fyrtio två