Skatt

Joakim von Anka: Kalle Ankas morbror med kärlek till pengar. Den yttre rikedomen talar sitt tydliga språk för denna karaktär som håller hårt i varje slant och som girigt alltid vill ha mer. I hans fall är det som om det gått honom helt åt huvudet och pengar är det enda han tänker på. Pengar blir det som styr hans liv, hans val och hans hjärta. Ett hjärta som blivit kallt och stelt, tomt på empati för just kärleken till något så litet och hårt som en metallbit som blänker. Pengarna är hans glänsande skatt.

Tänk vad vi jagar. Jagar efter saker som ska passa ihop, kläder som ska vara snygga, smycken som glimmar, lakan som är sköna, en bil som är snygg och så bekväm att man kan ha den som fåtölj. Vi jagar så där så det ska bli perfekt! Och direkt när det är perfekt har i alla fall jag hittat nåt nytt att jaga efter. Så många gånger har jag tänkt: “bara jag får det DÄR så blir det bra”, särskilt bland inredning som är mitt intresse.

Visst är det bra att ha det trivsamt och praktiskt runt omkring sig, det är jag den första att skriva under på men när förnöjdsamheten har tagit långtidssemester och vi jagar på är det lätt att bli en von Anka med hårda personliga saker i skattkistan. De är så dyrbara för oss att vi skyddar dem med vårt liv, sätter lås och bom för att ingen ska ta det i från oss.

Var finns din skatt, eller vad är din skatt? Jag vet vad mina skatter är. Efter att ha förlorat dyrbara relationer i mitt liv är idag en tallrik just en fin tallrik, en klocka något som visar tiden och möbler bra att ha i ett hem. När jag förlorade så mycket  v det som tidigare var självklart flyttades fokus på mina skatter. I dag vet jag att mina skatter finns i mina relationer. Relationen till mina barn och mina nära, mig själv, till Gud- min skapare och till människor i stort, en medmänsklig kärlek.

I bibeln finns ett ord där det står “Ty där er skatt är, där kommer också ert hjärta att vara” (Luk 12:34) Just därför vill jag fundera på vad som är viktigt så jag inte missar något dyrbart i livet. Nästa ord som är viktigt för mig är nämligen (Ord 4:23)  “Mer än allt annat – vakta ditt hjärta, ty hjärtat styr ditt liv”, eller som det står i en annan översättning, “Framför allt som skall bevaras må du bevara ditt hjärta ty därifrån utgår livet.”

Jag vill gärna bevara mitt hjärta varmt så det kan vara fullt av liv och glädje trots att jag också har sorg. Jag vill kunna krama om mina barn när en tallrik går sönder och stilla säga. “Gick det bra med dina tår….Det är sånt som händer, det gör ingenting -det är ju bara en tallrik” och alltid fylla barnen med kärlek på olika sätt. Jag vill skydda dem och förbereda dem på livet så gott det går men inte med ett sådant grepp att jag låser in dem. Jag vill gå bredvid och vägleda och uppmuntra. Jag vill be för dem och ge dem min tid och uppmärksamhet, mina ljuvliga skatter som jag känner en obeskrivlig kärlek för. En kärlek jag vill leva ut för att bevara hjärtat mjukt och fullt av liv.

 

 

 

Kommentera

*


7 − ett =