Skoldag

Jag var i veckan med i skolan med min 6-åring. En miljö med människor som är ny för honom denna termin. Skönt för oss vuxna är att vi känner personalen då vår äldste son har gått på samma avdelning. Det är tryggt att veta att de känner till vår situation med barnens mormor, morfar och farmor som inte längre finns på jorden. På det sättet kan de ta emot vårt barn i hans funderingar och de vet redan att jag varit utmattad och haft tider att passa som en stor utmaning.

Det är en sån glädje att vara i skolan som förälder, skolan som under många år var min arbetsplats även om det var på ett annat ställe. Tydliga ramar och massa omsorg skulle jag sammanfatta denna plats för växande och lärande! Barnen får vara små och bli omplåstrade och kramade. Barnen fick under de första veckorna veta så tydligt var de får röra sig på skolgården. Från en trygg inhägnad förskolegård till en öppen skolgård där de lätt skulle kunna smita iväg får de veta var de osynliga staketen går. Här jobbar de så mycket med gruppen och att alla ska må bra. De har en regel som säger att alla får vara med och man säger helt enkelt: ”Jag är med nu”. Vilka bra möjligheter det ger för att få alla att känna sig medräknade och välkomna!

Jag var med i fyra timmar och förstår min sons vardag på ett annat sätt än vad pedagogerna kan förklara på ett föräldramöte. Att uppleva stämningar, instruktioner och olika aktiviteter förklarar så mycket. Det ger mig en förståelse av hur mitt barns arbetsplats ser ut. Saker som jag inte förstått tidigare som han försökt förklara för mig blir verkligt. Det som jag trodde skulle vara svårt kanske visar sig inte vara några problem och andra saker kan dyka upp som jag inte väntat mig. Allt handlar ju om de människor som rör sig runt omkring mitt barn. Hur han kommer att hantera problem beror ju på vilken vägledning han får där det sker.
Att vara där är en investering i vår relation i förståelse och uppmärksamhet.

Jag vill uppmuntra alla att satsa en halv-eller heldag på att få en inblick i ditt barns liv. En heldag kan vara tröttsamt då varje ny miljö ger en nya intryck. Har du några föräldradagar kvar kan man utnyttja de. Passa på medan de är små och vill ha oss vuxna på plats.

Kommentera

*


sju + 4 =