Skördetid

Denna kyliga morgon välkomnar jag hösten, försöker gilla läget även om tanken om sommaren lockar. Tiden går och nu är läge att gå in i nästa period och årstid. Äppelträden bär sina frukter med stolthet. En del träd har så mycket frukt att grenarna böjs till marken. Vårt eget ensamma lilla äppelträd bär som vanligt ingen frukt, däremot hade den vackra blommor i våras. Jag tror jag har kommit på varför det inte bär frukt. Ett äppelträd är nämligen självsterilt d v s den behöver pollen från ett annat sorts träd för att bära frukt med hjälp av bina som bärare. En tanke som landade på ett djupare plan hos mig.

I våras gick jag förbi en man som på samma dag beskar tre äppelträd. Min kommentar var: “Vilket tålamod du har!” Som svar fick jag “Ja, tar man bara en gren i taget så blir man klar till slut”.

Han hade bestämt sig att ägna hela dagen åt att beskära. Det kostade säkert på i armarna både den dagen och dagarna efter. Han hade ett mål, han hade viljan. Han ville ge trädet bästa förutsättningar att ge frukt och samla kraften i trädet på bästa ställe. Han såg målet att kunna skörda ett halvt år senare.

Vill bara uppmuntra er som nu är inne i en förändring, kanske en liten förändring som kan göra stor skillnad (läs tidigare blogg den 23 aug), att se bilden av trädet. Att arbetet med att få en bättre puls, gå ner i vikt eller våga ta en konflikt när den kommer är ett arbete som sker varje dag. En gren i taget, en dag och en stund i taget. Om vi kan visualisera målet, t ex att ha ett träd som bär frukt eller se sig själv orka gå 5 km utan att bli fullkomligt utmattad är det lättare att orka just “en gren i taget”, en promenad i taget. Aktiva val och tankar som leder till att du når målet. Slappt tyckande och tänkande hör inte hemma i målmedvetna sammanhang. På det område där du vill blomma och t o m bära frukt ska du tänka mer uppstyrt tror jag. Gå på det du bestämt dig för och inte vad känslorna säger om hur jobbigt det är att röra på sig, hur gott det är med chips eller hur jobbigt det är att ta en konflikt. Gör bara!

Och om jag bara längtar efter att få vara den där Uppmuntraren då är jag det andra trädet, det som med sin pollen befruktar ett annat träd så det finns en chans för det att bära frukt.

TACK alla ni i mitt liv som varit det andra trädet. Ni som utmanat mig till saker jag inte trodde var möjligt, ni som haft en hand på min axel, lyssnat, gråtit med mig, ni som ringt och frågat om jag behövt sällskap, ni som kommit med mat, ni som skickat mail och sms, ni som har skrattat med mig, ni som gläds åt mina framsteg och framgångar, ni som säger ifrån och ifrågasätter mina val. Ni som älskar mig för den jag är. Tack för att ni ser mina små blommor och att ni tillsammans med mig kan få se frukten som jag snart ska få skörda. Det som är till glädje för mig och för andra! Vi är som träd som tillsammans kan ge frukt för sötma, mättnad och till kraft!

Kommentera

*


5 − fyra =