Skotta

Januari och snön bara fortsätter att falla som den gjort hela veckan och många veckor innan dess. Ganska snabbt läggs det ett lager av den vita vackra snön på gräsmattor, vägar, stengångar och tak. Det vita lyser verkligen upp årets mörka dagar. Det medför dock arbete för framkomligheten. Taken ska skottas av för att snön inte ska bli en för tung belastning för huset eller garaget när det blir töväder. Men också för att undvika att det bildas sylvassa istappar. Det blir svårt att gå på vår gång ut till bilen eller vägen då det ligger så mycket snö, vi (ja i vårt fall är det min man som gör detta) får skotta lite hela tiden och när det kommit riktigt mycket kräver det arbete och tid för att få det fritt från snö. Med bra hjälpmedel går det bra, en skyffel eller snöslunga och på vägarna är det stora plogbilar som jobbar hela tiden.

Ibland hör man att vissa skolor får stänga och barnen får stanna hemma för att de inte kan ta sig fram till byggnaden. Det kommer mer snö än vad vi kan röja bort.

Tänker att det är så här med vår kommunikation mellan varandra. Det kan lägga sig kall snö emellan oss. Saker som händer som gör det svårt för oss att närma oss varandra. Det kan vara omständigheter som vi inte vet hur vi ska bemöta eller saker vi mer eller mindre medvetet väljer att göra som lägger sig som en massa emellan våra hem, de vi är. Tänker vi oss att vi bara väntar på varmare väder så kan vi få vänta länge innan vi kan nå varandra igen. Och kylan kanske stannar kvar i vårt inre långt längre än nödvändigt.

Det som krävs av oss och som kan vara så jobbigt är att vi är villiga att rusta oss för arbete, ta på oss varma kläder, ge oss ut i kylan och börja skotta. Arbete som tar tid och som känns i kroppen. När vi gör det kan vi lättare komma fram och nå de vi ska nå, de vi behöver kommunicera med, de vi älskar eller de vi behöver sätta gränser för-kanske någon som trampat på oss. Eller kanske vi på dem?

Men för våra relationer räcker det inte med att någon annan gör jobbet åt os, där är det vi själva, var och en av oss tar ansvar för att skotta för att vägen ska vara framkomlig då alla relationer är unika.

När vi skottar i våra relationer, gör jobbet för att komma närmare varandra, är det bra om man ser vilka hjälpmedel man har. Har vi inga hjälpmedel alls blir det väldigt tungt att ligga och kräla och försöka få bort snön med våra bara händer. När vi använder oss av rätt hjälpmedel då behöver det inte vara så jobbigt som vi först tror.

Den sorgebearbetning som jag jobbar med är ett sådant praktiskt, pedagogisk hjälpmedel som gör det lättare att se vad man själv kan be om ursäkt för, vad jag själv ska förlåta någon annan eller mig själv för-för att själv bli fri och hur vi kan prata och använda orden för att undvika att lägga mer skuld på oss själva eller andra som inte är skuld.

Ett arbetsamt jobb att göra, men vilken befrielse att kunna kommunicera och göra upp med människor på ett sätt som är helande för själen. Ett verktyg som man kan använda varje dag det kommer något i vägen.

Kommentera

*


+ fyra = 11