Skydda

Påsklov på skolan och fritids väntar de stora barnen idag : ) Vi tog sovmorgon i morse och mitt förskolebarn ville gärna cykla till förskolan…på sin trehjuling. Ja, varför inte. Jag tog mig tid att gå bredvid honom. Hans små ben fick jobba på bra då hjulen är små på en liten cykel. Han drog sig ut i gatan och jag sa att jag ville att han skulle cykla längst ut på gatan och att jag skulle gå närmast bilvägen. Jag sa att jag ville skydda honom från bilarna.

Jag fortsatte att gå och hamnade lite före honom varpå han ropar: “Mamma, nu skyddar du inte mig längre, gå här bredvid!”.

Jag minns en liten sketch från 80-talet. En pappa och ett barn gick hand i hand på en gångväg. Så kom en polis och pekade strängt på skylten för “gångväg”. Genast bytte barnet och pappan plats så de gick på “rätt” sida som skylten visade. Enkel humor med gänget bakom “Helt apropå”.

Den bilden blev så tydlig idag, många år senare. Det finns en poäng att den vuxne går på den sida av barnet som skyddar dem från farligheter. Det kan så klart vara hårda bilar men också alkohol, olika sidor internet, TV program, sällskap som trycker ner barnet, kränkning och massa annat. Vi föräldrar ska stå emellan världen och barnet. Inte tvärtom- att vi är tillbakalutade och låter världen stå öppen för våra små och stora barn.

Hur gör man det då? Dagens exempel tycker jag blir tydligt: att förklara varför jag står där emellan-för att skydda. Att ständigt ha små samtal med sina barn som bjuder till förtroende och tillit. Inte lätt och inget som kan ske i en handvändning utan små, små steg hela tiden. Och de kommer inte förstå, säkerligen bli frustrerade och arga.

En dag när de själva har barn och har drabbats av den stora, obeskrivliga kärleken kanske de förstår hur mycket vi vill skydda dem. Vi kan i barnets takt visa på farorna men ändå låta det lilla barnet leva kvar med tillgång till lek, fantasi och kreativitet. Och vi vuxna få den äran att smittas av allt detta goda och gå bredvid och sätta gränser.
Vilket hedersuppdrag!

Kommentera

*


− två = 3