Smycke

Förra veckan var det upp till 50% rabatt i en smyckesaffär nära mig, som skulle byta lokal. Just denna butik är den enda jag någon gång då och då tittar på vackra smycken. Jag tog mig dit och kollade in vad som fanns. Så många vackra stenar, hängen i olika former och material. Men ingenting lockade mig. En snabb titt blev det för att konstatera att jag inte behöver ett enda till smycke, hur vackra de än var. Faktiskt var jag glad när jag gick därifrån att jag inte lagt ut några pengar på ännu en pryl.

Jag tänkte efter vad jag bär för smycken just nu. Ett par enkla örhängen; små glasstenar, mina vigselringar, ett halsband och ett armband. Förutom örhängena har de övriga smyckena en symbolisk betydelse för mig. Vigselringarna är den boja och det bevis på min trohet till min man. Hänget runt halsen har jag låtit tillverka, det är en sten i en sarg av silver där ordet ÖGONSTEN står. Det är en påminnelse till mig att jag är mina föräldrars, och Guds ögonsten. Jag bär det nära hjärtat. Att vara någons ögonsten betyder att man är speciell, dyrbar och värdefull för den man är, oavsett vad man kan eller presterar. Det vill jag gärna påminna mig om, jag som tidigare värderat mig själv genom min prestation. Det enkla armbandet med tre pärlor gjorde jag för några veckor sedan på en föreläsning om barns starka känslor. Det är också en påminnelse om den konflikthanteringsmodell som vi pratade om-stoppljuset. När känslorna blir översvallande i ilska eller frustration kan vi säga Stopp (Rött ljus). Där kan vi sätta gränser, säga ifrån och om vi behöver: ta en timeout för att lugna ner oss. När vi (båda parter) är redo att samtala och reflektera över vad som hände gör vi det (Gult ljus). I det samtalet kan båda parter få säga sitt, utan att den aggressiva laddningen hänger i luften. Det sista steget är att försonas, att göra upp,  ställa saker tillrätta  och be om ursäkt för det som vi ångrar (Grönt ljus). Tanken med armbandet var att göra det tillsammans med sina barn för att befästa modellen och som en direkt påminnelse i stunden då känslorna kommer. Jag blev förtjust i den tanken. Alla tre smycken är på sitt sätt ett bevis på det viktigaste i mitt liv -Kärleken.

I Bibeln (Efesierbrevet) står det att vi ska ha vårt inre som ett oförgängligt smycke. Vilka ord, så vackert. Det vackra inom oss som inte kommer att försvinna ska vi ha som ett smycke. Jag jobbar gärna på det smycket, mitt inre. Det vill jag inte rea ut eller sälja, eller flytta på. Det vill jag bevara som en dyrbar glänsande skatt som kan stråla genom mina ögon.

Kommentera

*


× 4 = fyra