Spendera

På radio klingar reklamen om att köpa elprodukter. Erbjudandet som också är tapetserade på pelare runt omkring oss ger oss chansen att köpa på avbetalning i……..60 månader. Jag och barnen sitter i bilen när vi hör reklamen och vi pratar om hur många år 60 månader är. Det är 5 år. Vi får alltså erbjudande om att köpa saker 5 år räntefritt. Och mitt hjärta slår en kullerbytta och jag ber en bön för alla som kommer att köpa på sig saker de inte har råd med eller behöver. Åter igen bundna till saker.

Alla vill ha våra pengar, oavsett om vi har dem eller inte. Begäret i oss kanske väcks till liv och ges utrymme att ta plats. Kanske. Vi har ju ett val. Vi kan välja att dras med och drömma om alla prylar vi skulle ha. Som skulle underlätta för oss eller bara ta plats, pengar som inte känns i plånboken eller som kostar oss mer än vi har.

Själv har jag alltid sparat till saker istället för att köpa på avbetalning. Då har jag dessutom tid att tänka om och ändra mig under tiden, jag var inte bunden vid något. Det kan innebära att man inte har de prylar man önskar, jag hade
t ex inte TV på flera år. Det funkade jättebra! Om det var något jag ville se åkte jag till någon vän. Den tid jag hade gick till mycket skapande och gemenskap.

Vi är “duktiga” på att samla på oss saker och spendera, men många av oss har svårt att släppa taget om prylar. Många gånger handlar det om statusprylar och vi följer de senaste modemåstena. Varje sak som vi släpar hem ska ha en plats och emballage ska slängas.

Vi kanske ska bli bättre på att fråga runt om vi är i Behov av någon sak, begagnat funkar ju också, och stänga dörren om Begäret som lockar oss att spendera. Särskilt att spendera på saker vi egentligen inte behöver. Saker som binder oss ekonomiskt.

Vi kommer lägga tid på det vi investerar pengar i.
Valet är ditt, vem ska få dina pengar? Och därmed, vad ska få din tid?

Kommentera

*


nio + = 15