Spöke

Den årliga höstmarknaden här vid skolan var i helgen och vi travade oss dit. Många människor, mycket att titta på och doften av brända mandlar sprider sig tillsammans med nygjorda munkar. Munkar skulle vi så klart ha då det är något vi kopplar till att gå på marknad. Barnen fick en peng att handla något för. Det är svårt att välja bland så mycket saker och det gäller att inte vara för snabb så det inte blir ångertårar sen.

Yngsta sonen köpte en ballong. Jag tror nog att han kopplar ballonger till denna marknadsdag. Han valde en stor grön dinosaurieballong. När vi känner oss klara och munkarna är inhandlade traskar vi hemåt igen. Jag går lite bakom sonen och det blåser lite, lite. Det gör att jag får ballongen i ansiktet hela tiden. Vi löser det genom att vira det långa snöret med tyngden runt den lilla handen. Senare på kvällen när solen lagt sig och jag ska gå och lägga mig blir jag vettskrämd av att någon står i vår hall. Skuggorna faller över det storväxta, bredaxlade monstret. Rädd är jag, men bara några sekunder. Jag tänder lampan och där är dinoballongen, lika full av luft som tidigare.

Jag tänker att det är många saker vi ser på i rädsla som monster eller spöken just därför att föremålet är dolt i mörker. Vi gissar med skakande tänder hur allt ska sluta. Lou Rossling har skrivit om detta i en bok som heter “I ljuset spricker alla spöken”. Där berättar hon om hur hon gjort saker som hon velat dölja och orkade nästan inte leva, två gånger var hon nära att ta sitt liv. Men efter en arbetsam resa berättade hon sanningen, tog fram sina misslyckanden, sina val som hon inte var stolt över i ljuset och från den dagen kan hon vara en harmonisk människa. Det är hennes historia, hon har gjort upp med sitt förflutna. Säkerligen gråtit många ångertårar för de val hon gjort.

Jag tror vi gör rätt i att se saker för vad de är, att konstatera att det blev som det blev men inte döma och anklaga. Med hennes bok, som jag säljer i SjälaBorgen, blev det ord som jag är uppvuxen med levande: “Sanningen ska göra dig fri”. Det är i sanningen ljuset och läkedomen finns tillsammans med försoning och förlåtelse. Det ljuset vill jag hålla mig nära, nära så det kan värma mig alla mina dagar och hjälpa mig att se saker för vad de är.

Kommentera

*


+ 2 = nio