Styrka

Jag känner en tjej som älskar basket. Hon är skicklig på det också!  Hon önskade spela på hög nivå i sin hemstad och det enda alternativet var då att spela tillsammans med männen. Stora killar som vägde 30 kg mer än hon och kanske var en en knapp halvmeter längre. Hon var motiverad och antog utmaningen. Tufft, jobbigt och många gånger slog hon i underläge fysiskt och mentalt. Men hon hade också en enorm styrka och en tillgång i laget. Hon var liten, tyst, snabb och smidig. Att snabbt smyga sig på sina motståndare och slå undan bollen för dem var hennes specialitet.

Jag tänker på berättelsen om David och Goliat. Den lilla oansenlige herden som besegrade den stora jätten pga att han använde sin styrka. Goliat hade under 40 dagar provocerat Israels folk att sända en person som kunde strida mot honom. Den man som vann skulle vinna ett helt folk som slavar under sig. Herden David bad kungen om lov att få strida ensam mot jätten. Kungen sa ja och ville då skydda David med en tung rustning. David provade den klumpiga rustningen men tog snabbt av sig den då hans styrkor gick förlorade- hans smidighet och snabbhet. Den styrka, som andra kanske skulle fnysa åt, var att han var snabb, smidig och extremt pricksäker på att slunga stenar i en slunga, det som han övat sig på när han skyddat lammen från rovdjur. David satte en sten från långt håll i pannan på sin fiende, David vann striden åt hela sitt folk.

Med en god självbild har man kännedom om sina svagheter och sina styrkor. Med en god självbild kan man låta resten av världen fnysa åt en då man själv vet varför man gör något och man kan använda sina styrkor i sitt rätta sammanhang och på olika sätt täcka upp med de svagheter man har. Tänk vad lätt det är att stirra sig blind på det vi inte har i egenskaper och talanger istället för att vara trygga i vad vi kan och använda det.

David var ensam och blev en vinnare, min vän hade sin styrka i gruppen då teamet kunde komlettera varandra.
Vet du vilka styrkor och svagheter du har? Hur kan du få dina styrkor att blomma ut?

 

Berättelsen om David och Goliat hittar du i Bibeln, 1 Sam. kapitel 17

Kommentera

*


− fem = 4