Summera

De sista dagarna på detta året. Julens dagar ligger redan bakom oss. Dagar som vi planerat för en tid. Nu laddar vi om för att fira att ett nytt år ska börja. Lägga hela 2010 bakom oss och blicka framåt.
Men innan vi ger oss in i 2011 tycker jag att vi ska ge plats för summera året som varit som en liten utvärdering och återblick. Att ge sig själv tid att reflektera är att ge sig själv möjligheten att göra nya val. Val som kanske passar plånbok, familj och den tid, som vi ju har lika mycket av, bättre.

Jag brukar tänka vad jag bär med mig av året som varit. Vad har varit bra som jag kan använda mig av i fortsättningen också. Oftast är det en upplevelse med det kan faktiskt vara en sak. Ett år blev det min kamera som var viktig för mig, den som varit ett verktyg att komma närmare naturen och därmed närmare bilderna. Bilderna som blir sånger i mitt inre. Oftast är det stunder jag bär med mig, ett möte, en händelse som förändrat mig på något sätt.

Sen brukar jag fråga mig: “Vad har jag lärt mig?”. En smärtsam lärdom t ex, hur ont det gör att förlora någon, eller hur svårt det är att förklara precis vad man känner. Eller en praktisk lärdom om hur lång tid det tar att komma iväg på morgonen med barn i trotsåldern, eller hur semesters dagar varit planerade eller inte planerade. En rolig lärdom om att det oftast är i enkelheten som stråket av lycka kan uppfattas fast vi så många gånger krånglar till det i våra förväntningar och planer.

När vi ger oss själva denna tid till feedback och gör plats för reflektionen, som att titta i en spegel, så har vi möjlighet att tänka annorlunda till sommarns semesterdagar och inte vara fast i begrepp som “det blir alltid så här ostrukturerat eller oplanerat” eller tvärtom där planerna står i fokus och inte upplevelsen. Vi ger oss själva chansen att inte vara offer för våra dåliga vanor utan bryta dem. Kanske det inte alls är den där dyra semestern som ska till för att alla ska må bra. Kanske vi ska jobba färre timmar för att vara mer närvarande i vardagslivet?

När vi ser vårt eget handlande och hur vi agerat under det som blir omständigheter i vårt liv kan vi utvecklas massor och ta in lärdomar som kan bli till en djupare livsvishet. Springer vi på utan reflektion är det lätt att bli fartblind och låta omständigheterna styra våra liv på ett sätt som vi inte alls har kontroll över.

Denna reflektion kan man göra själv med papper och penna, eller som en rolig liten aktivitet på nyårsafton då alla får säga någon som de bär med sig och lärt sig. I mitt fall tror jag nog jag gör både ock. Tar ett titt i backspegeln för att kunna blicka framåt med hög och fast blick. För kommande tid då jag längtar att blomma ännu mer.

Kommentera

*


fyra + = 12