Svara dá….!

Människan behöver kommunicera med varandra för att överleva, för samla mat, se igenom hot, för att glädjas tillsammans, för att dela det som är svårt.

Ibland gör sorgen eller chocken oss ordlösa. Tystnaden kan bli ett skydd där vi väljer att inte kliva in i diskussioner eller åsiktsregn.

Ett av mina sår är att jag har saknat mottagare i de människor som stod mig nära och som dog. Smärtan var djup när jag ville berätta något som hänt men den jag vill berätta för inte fanns. 

I den vardagliga kommunikationen blev jag påmind om denna smärta när jag frågade saker, ville berätta saker via sms, eller mail och svar uteblev. Ibland kanske jag orkade ringa och om ingen svarade, och det kunde ha helt naturliga anledningar, blev jag påmind om denna stumma kommunikation som stannade vid mina egna ord.

Jag såg denna koppling till mina sår, och min väg blev att berätta för de som jag ville och behövde kommunicera med hur det hjälpte mig mycket att de markerar att de läst även om de inte behövde svara med långa svar. En emoj eller ett ord räckte för mig bara så jag visste att mina ord inte stannat någonstans i rymden. I de sammanhang jag visat mina önskemål tydligt har jag fått respekt för dem. Nu när mina sår är läkta är detta inte längre ett problem för mig. Men jag uppskattar fortfarande tydlig kommunikation. Det är fint att få nå fram till varandra. 

Jag hörde en vän säga: ”Jag går ofta förbi en gammal klasskompis som bor i området. Hon hälsar aldrig på mig”. Jag frågade: ”Har du hälsat på henne, hon kanske inte känner igen dig?”. 

Nä, det hade inte personen gjort men nästa gång de sågs pratade de och det visade sig att hon inte alls känt igen sin gamla kompis. Många samtal har de haft efter denna stund.

Jag tänker att vi ibland kräver mycket av andra som vi inte kräver av oss själva.

Vi bönar och ber till Gud, en Gud som vi kanske inte känner ännu, och ber om livsviktiga svar när vi själva inte tänker att vi behöver svara på ett enkelt sms ens.

Vi längtar efter svar, vi får börja med att svara och kommunicera själva. 

Kommentera

*


8 + = tretton