Svårt att andas

Jag fick svårare och svårare att andas för varje dag, DSC_0003trodde jag hade lunginflammation men kände mig inte sjuk. Att sjunga rent och med kraft gick helt förlorat då jag inte kunde få ner luften så djupt jag behövde. Jag fick tipset att det kunde vara en låsning i ryggen. Mycket riktigt var det så och det visade sig att självaste ryggen var svullen. En tids spänningar och säkerligen felaktig hållning hade satts sig i ryggen och när kiropraktorn skulle knäcka ut ryggen ville den bara inte. Den var helt stum, svarade inte alls på behandlingen. Kiropraktorn sa: ”Ibland får man gå på hårt och ibland får man ta den mjuka vägen genom andning och övningar”. Jag smålog lite och stoppade orden i en liten minnesficka i banken över begrepp för att beskriva något själsligt.

Så kan det vara för den inre människan också, att en förändring eller en självinsikt kan komma hårt, smärtsamt och snabbt… så där överväldigande där drivkraften och motivationen finns omedelbart. Eller så behöver förändringen ske med varsamhet där något litet får utvigdas mer och mer med tiden, i enträgen övning, något man behöver leva nära och andas in.

Jag tänker att det nog är bra att insikten om en själv, självinsikten, kommer lite i omgångar så man kan hänga med och orka se det man behöver så man kan öva sig på det man vill förändra. För jag tror det handlar om vilja. Jag vet massa bra saker som jag inte förändrar, jag vet att det är bra att äta mycket grönsaker eller att skölja tänderna i flour men tydligen är jag inte så motiverad att jag gör något åt det. Men när ”ryggen värker” för mycket eller ställer till problem med andningen och lungorna inte kan utnyttjas fullt ut kanske jag verkligen vill göra något åt det, då det påverkar varje sekund av mitt liv. Man ser det man orkar se och gör det man orkar göra åt det, tror jag. Med hjälp av andra kan man få bra hjälp och uppmuntran att orka långt mer än man visste att man hade förmåga till. Vi kan hjälpa varandra att få det lättare att andas både fysiskt och psykiskt. Det är jag övertygad om!

 

Kommentera

*


+ åtta = 12