Tal

Avslutningstider för skola och förskola. Kanske någon passar på att byta arbetsuppgifter och lämnar därmed arbetskamrater i sommartider. I vår familj ska barnen släppa taget om flera pedagoger. Avsluten är så viktiga! Det är först senare som vi upptäcker hur viktiga dessa avsked är och hur sättet vi tog farväl på betyder för oss. När relationer bara flyter iväg utan handslag kan vi känna oss vilsna och att något inom oss är oavslutat.

Det här gäller ju generellt och alltid i alla slags relationer. Nära eller på distans. Att få säga “tack” eller bekräfta något som var bra eller säga de funderingar vi har får oss att känna oss mer hela som människor.

Jag som inte varit speciellt förtjust i ämnet svenska har ändå haft ett verktyg med mig sedan sena tonåren-jag har skrivit till personer som jag velat säga något till. Fördelen med att skriva istället för att prata, som ju egentligen är att föredra då du får med kroppsspråk och tonläge, är att du får prata till punkt. Du kan välja vad du vill säga precis med de ord du har tillgång till och du behöver inte bli provocerad av motreaktionen.

Själv har jag varit flitig med att göra mig rolig när någon håller ett muntligt tal genom att flika in med små kommentarer och vitsar. Egentligen är det respektlöst har jag kommit på. Någon som tar tillfället i akt att berätta något och, kanske tom har förberett sig, förtjänar respekt och att få prata till punkt. Det jag har märkt är att den som talar blir avbruten i sina tankebanor och kanske missar poängen. Idag vet jag bättre och ska försöka bli bättre på att lyssna och låta andra prata klart. Då jag själv, efter utmattningen, har extremt svårt att hålla en röd tråd levande utan stöd av ett papper börjar förstå hur andra har känt sig när jag avbrutit. Kanske jag tom skämtat om det som var någons allvarligaste utan att ha förstått det : (

Jag har hållit tal till mina kära som dött på deras begravningar. Det har känts naturligt för mig. Jag har också fått säga allt jag velat till dessa människor när de levde. Jag har valt att göra det. Svåra saker, roliga saker, saker i fundersamhet har jag tagit upp. Jag är glad för det. Det gör att jag känner mig mer hel som människa idag.

Jag läser ett citat av Anna Cummins där det står: “Spara inte de kärleksfulla talen tills dina vänner är döda. Skriv inte till dem på deras gravstenar. Tala till dem just nu i stället.”

Så idag blir min uppmuntran att säga orden i tal eller i skrift till dem du uppskattar, eller till dem du har något som ligger emellan er. Kanske är det barnens lärare, din kollega, din vän, din partner, mamma, pappa eller ett barn. Det kan vara ett jobb som kostar på i energi eller att kapitulera och lägga ner sin stolthet för att kunna mötas. Belöningen är vacker och väger lite, den heter Lättnad och är så skön och befriande!

Vill du känna den, Lättnaden? Vem väljer du då att börja med?

Kommentera

*


fem × = 35