Tålamodet har tagit semester

Vaknar till ett tyst hus, de underbara barnen sover och jag hoppas på en liten stund i ensamhet, en slags ställtid för denna dag. En helt ny dag. Min enda förhoppning för denna dag är att den blir på ett annat sätt än igår. Gårdagen var en dag då jag med tappade humöret, skällde och skrek. Tålamodet har tydligen också tagit semester. Och jag vet vad det beror på. Just semestern där vardagsrutinerna inte längre gäller. Vi har inga fasta tider för mat och sömn, inga fasta regler om hur många glassar som får intas under en dag. Då bli allt lätt en enda röra, och där står jag i mitten och ska ändå ro dagen i land. Frustrerad och ledsen, mest för att jag har skrikit till mina barn. Det är det värsta jag vet och jag blir tårögd bara av att skriva det. Jag bara VILL inte men utan tålamod tar man den enklaste vägen. De blir kuvade, jag blir ledsen.

Jag som är troende har letat efter ord i Bibeln som kan vägleda mig hur jag ska göra med mina barn. Inte många rader har jag hittat men det som finns är bra! Här är ett från Efesierbrevet 6:4 : Gräla inte och tjata på era barn, så de sätter sig upp mot er eller lämnar er. Fostra dem istället i den kärleksfulla disciplin som Herren själv (Jesus) använder med påminnelser och kloka råd”.

Kan ni känna hur olika laddning orden “tjat” och “påminnelser” har. Tjat kommer uppifrån, med ett basebollträ och dunkar in saker i huvudet medan Påminnelser bara behöver ett lyft ögonlock av “kommer du ihåg” så räcker det.

Gårdagen avslutades med att vi pratade om hur ohållbart det blir när ingen kommer när man ropar, när det ska tjafsas om sovtider osv, vi vuxna bestämde och manade till barnen att idag bara göra som de blir tillsagda t ex borsta tänderna, komma när maten är klar och hålla sams. Det första sakerna var nog lätta att komma ihåg men jag hör ett av barnen säga: “Mamma kan du påminna mig då, om jag börjar bråka”. Vilken självinsikt, han vet att det där går av bara farten -att bråka med brorsorna, för honom är det säkert en lek. Och så säger han orden: “Du kan väl PÅMINNA MIG”, på det sättet har han gett den bästa vägen själv och är öppen att göra som jag säger.

Och ett klokt råd från en mamma som känner av utmattningen och som just nu har dåligt tålamod: Ta en titt på vad du äter/dricker och hur du sover. Där är nycklarna in till Tålamodets dörr. I värmen är det lätt att man glömmer eller väljer att inte äta så mycket -barn som vuxna och det kommer visa sig.

Själv ska jag nog ladda med mat, ladda med goda tankar och ge denna dag en ny start full av glädje över mina ögonstenar-utan tjat, med små påminnelser, kramar och pussar! Spännande att se hur det blir!

Kommentera

*


sju − 1 =