Tänk om det blir precis tvärtom

Ett av mina uttryck efter mina sorger har blivit: “möt det som kommer”. Ibland är det smärtsamt att möta det som ligger framför, det som inte ingick i vår plan. Ibland på den höga nivån när sjukdomar är det som kommer, ibland när en liten älskad porslinssak går sönder. Hur vi möter det som kommer har stor betydelse för hur vi kommer att må när vi möter saker vi inte kan påverka.

Jag ha sagt det förut men min svärmor var så fin och stöttade mig så bra när jag hade det som jobbigast. Jag målade upp bilder om hur jobbigt det skulle bli med olika saker, som att få sonen att sluta med blöja. Eller hur jag bara antog att jag skulle ner i det svarta depressionshålet igen efter att ha kravlat mig upp. Det hon sa var…”tänk om det blir precis tvärt om”. Och man kan ju faktiskt inte veta hur det blir. Så jag har försökt att likson läkarna, inte gissa, utan gå på det jag vet och utgå från det.

Så många gånger har jag, nu när jag mår bättre och med mycket uppmuntran, kunnat lägga om mitt tänk och visa mig överbevisad om att mina fantasier om verkligheten var just bara fantasier. Depressionshålet var bara ett litet dike, som svärmor så fint uttryckte det. Övergången till att sluta med blöjor fixades lätt när Libero övergick till en liten kanin på själva blöjan som sonen tyckte var för barnslig så då ville han inte ha den. Det bara löste sig av sig själv!

När vi oroar oss innan saker händer så betalar vi två gånger för det som händer, eller en gång för det som inte händer. Den oron äter upp oss inifrån. Så arvet från svärmor består just nu i att alla mina värsta fasor kanske inte kommer hända, det kanske blir precis tvärtom!

Kommentera

*


− sju = 0