Tussilogo eller Blåsippa?

I en liten lek som jag deltog i skulle vi gruppera oss efter de som gillade Tussilago bäst alternativt Blåsippa. Det verkade som om alla visste direkt vad de skulle svara. Jag kände ”oro” över att behöva välja. Jag svarade Blåsippa, men egentligen tycker jag det är omöjligt att svara på. Två så olika blommor betyder helt olika saker för mig. Och jag VILL INTE välja. Likt alla sånger jag berättat om tidigare som jag ser som på en rad, istället för på en lista där det finns en given första placering och därmed också en sistaplats ser jag också dessa små växter.

Tussilagon är ju bland de första blommor som tittar fram på våren. I alla diken signalerar den att våren är här med solen precis som själva formen på blomman och lika solgul i färgen. Den inger ett slags hopp om varmare tider, och att sommaren snart kommer. Den bärs upp av en kraftig stjälk som bär självaste solen så den står så stadigt.

Blåsippan är den sköra, späda blomman som är fridlyst (fortfarande tror jag). Den som man fick njuta av på plats men aldrig plocka med sig hem som barn. Den har sin plats i skogen där den uppmärksammas för sin blåa färg som ju inte är så vanlig bland löv, mossa och grenar. Varje blad är så vackra med sin runda form och det vita i mitten gör Blåsippan till en av de blommor som är stereotypen för hur jag som barn ritade och målade blommor.

Tänker att vi människor kan vara som blommor. Vi ger olika saker, vi utstrålar olika saker, vi är formade olika. En del är lite udda, andra sköra, en del fasta, strålande, färgsprakande, eller lite dovare i färger. Alla människor runt omkring mig ger mig olika saker och jag kan finnas till för dem på helt skilda sätt.

För mig är inte livet en tävling och jag är lite tryggare i mig själv nu än när jag var 10 då det var viktigt att ha en bästis. Jag vill inte välja vem som är bäst för mig och det behöver jag inte heller. Jag får njuta av sällskapet av olika människor och blommor på olika sätt och tittar jag riktigt noga kan jag upptäcka flera vackra saker som jag inte sett tidigare…både hos blommorna och mina medmänniskor.

Kommentera

*


åtta − 7 =