Uppdatera

“Äntligen!” Ropar det i mitt inre. Inte denna gång för Nobelpriset utan därför att jag nu kommer åt att uppdatera min hemsida. För en månad sedan ville den inte mer. Det hände ingenting när jag skulle “publicera” och ge ut mina ord. Jag försökte lite själv först men direkt hamnar jag i bekvämlighet att fråga någon som kan mer och kan se problemen klart. Mitt självförtroende med datorer är inte på topp. Min mamma var ett geni på teknik, det var som om hon förstod hur systemen var uppbyggda och kunde se igenom. Egentligen är jag rätt bra på att tänka logiskt och se system men då många av mina familjemedlemmar är så bra på det har jag bara lämnat det till dem istället för att utveckla den sidan hos mig själv.

Faktum är att jag och en till löste mitt problem tillsammans. Vi ställde oss olika frågor och provade oss fram. Han frågade en viktig sak: “När uppdaterade du senast?”, “Det har jag aldrig gjort den jag köpte datorn 2008”, svarar jag. Med ett milt skratt förklarade han man behöver uppdatera hela tiden för att få tillgång till nya bättre verktyg, för att datorn ska jobba snabbare osv.

Så självklart! Jag som bara tyckt det verkar jobbigt att skriva in lösenord och vänta på att den ska jobba klart missar en massa bra pga min okunskap. Små stunder av uppdateringar gör att jag kan koppla samman ny information till den gamla för de pratar samma “datorspråk”.

Tänker att det är precis så i det verkliga livet. Små stunder av uppdateringar kan vara skillnaden i att möta en annan människa. Att sätta sig ner och lyssna och se varandra, en liten stund varje dag. Släppa in varandra i det som är svårt och jobbigt eller dela glädjen över en liten sak är som att uppdatera språket mellan två personer. “Var är du nu?” är en fråga vi kan ha i huvudet när vi möter en vän, en partner, ett barn eller kollega. På det sättet kan vi i nästa steg veta hur vi i den situationen möter den andra bäst. Det är då varje möte blir spännande och då kan vi växa tillsammans och med varandra istället för ifrån varandra.

När vi uppdaterar oss i relationen kan vi också behöva uppdatera oss om hur saker/händelser ligger till. T ex lära oss mer om konfliktlösning, tonåringar, 3-åringar, sorg, olika diagnoser eller vad det nu må vara. Varje ny erfarenhet blir en bank att hämta kunskap ur i livet. Och med ny kunskap kan jag räta på ryggen och få ett självförtroende i att jag också kan! Jag blir trygg av att förstå vissa utvecklingsfaser t ex. Om jag vet att en 3-åring “kan själv” kan jag vara lugn och ge barnet mer tid. Det handlar alltså inte om mig som person utan om barnets längtan efter självständighet. Då kan min frustration släppa och jag blir trygg när jag vet en aning mer om 3-åringar. Jag har själv inga tonåringar än men jag förstår att det kan vara svårt att nå fram. Finns det något sätt du kan göra för att bli mer trygg i din roll som förälder för att kunna möta dina tonåringar? Vad behöver du uppdatera dig i för att kommunikationen ska blir smidigare?

Har jag själv ingen vilja till utveckling kanske jag blir som min ensamma dator som inte kan nå ut. Kanske massa bra saker blir förspillt pga dålig uppdatering?

Jag är glad att jag förstod en del av detta med uppdatering så mina ord åter igen kan nå fram till dig genom bloggen. Nu vill jag lära mig mer om det så det blir så smidigt det kan i framtiden : )

Kommentera

*


6 − = två