Upprättelse av kärleksfulla ställföreträdare

Denna vecka har jag haft förmånen att träffa många olika människor. Jag har hört berättelser nu och förut om människor som under sin uppväxt inte fått uppleva kärlek. De har blivit matade med förnedring i ord eller slag. Vuxna människor som fyllt sina barn med kränkande ord och på det sättet gjort barnen kuvade. Eller så har de vuxit upp i ett hem där de varit osynliga, utan närhet. Parallella liv under samma tak. Så sorgligt, det gör ont i hjärtat.

Jag har i flera av fallen också hört att dessa “barn” träffat på andra, kärleksfulla personer som visat en väg till upprättelse, som visat hur relationer kan fungera. De har fått en bild för hur en människa kan knyta an i fysisk närhet, i förtroliga samtal, i ansvar, i hur man är medräknad, hur någon ser en och tar en på allvar, hur någon vågar möta en precis som man är och man är välkommen just precis så i ett hem med regler och massa kärlek.

Så hoppfullt!! När någon brister i sitt föräldraskap finns det andra som kan träda in och bli ställföreträdare, en förälder, en syster, en bror, en medmänniska som ger av sin tid, kanske sitt husrum och faktiskt räddar livet på någon som förlorat livsgnistan. Barnet som hunnit blivit vuxet har möjlighet att få upprättelse av kärleksfulla ställföreträdare. Men det “kräver” att den som behöver hjälpen öppnar upp för den och är mottaglig.

Tänk om vi som fått uppleva kärlek och det som kommer ur den av barmhärtighet, generositet t ex kunde finnas till för de som inte har en familj, inte har ett hem inte fått en gonattkram eller en uppmuntrande klapp på axeln. Vi kan börja med det lilla, att fråga om någon behöver hjälp, praktisk hjälp med något t ex. Själv har jag fått flera nya systrar och bröder genom detta forum vilket känns fantastiskt. Det första steget är att lägga fram sina behov. Vi kan förändra världen och det börjar i det lilla, med kärlek och värme! Vi kan ingjuta att vi alla är ögonstenar, så dyrbara och vackra!

Kommentera

*


− fem = 4