”Va, ser inte alla människor ord i färg?”

En kvinna bläddrar i tidningen och ser en annons där de söker personer som ser ord och namn i olika färger till ett forskningsprojekt. Hennes spontana reaktion var: ”Va, ser inte alla människor ord i färg?” Det som var det mest självklara för just henne kan t o m ingå i ett forskningsprojekt för någon annan, just för detta är så unikt. Jag tycker det är en spännande tanke.

Vad går du och jag omkring och tror att vi vet om andras sätt att se på världen och hur påverkar det våra relationer att vi tror att vi ser saker på samma sätt? Hur ser jag på världen egentligen och vad har format hur jag avkodar det jag ser? Så klart är det gener men också kultur, uppfostran, tro bla men också just orden. För det vi inte har en etikett för kan vara svårt att uppfatta.

Det är kanske därför jag är lite tjatig med det här med Kärleken och de sätt som den kan uttryckas på. Min önskan är att låta den bli en större del av våra liv. För kärleken förändrar oss, den läker det som är brustet tror jag. Varma blickar utan baktankar bekräftar. Vänliga händer kan omfamna och beröra. Ärliga ord förpackade med omsorg kan uppmuntra och upprätta. Tid tillsammans med andra kan få ensamheten att fly och gemenskapen att fördjupas. Det någon gör för någon annan utan att vänta sig något tillbaka gör att personen känner sig viktig. Kärlek är inte ett flummigt begrepp utan ett språk vi har fått för att ta emot och ge vidare i handling och tid.

Svenskan har ett ord för kärlek medan tex grekiskan har minst tre där det är skillnad på kärleken som visar sig t ex mellan två älskande genom sexuell kärlek och den kärlek som kan ta plats inom familjen, en systerlig, broderlig kärlek som också kan visa sig till fler än just den närmaste familjen. Sen har grekiskan ett uttryck för den utgivande kärleken som är till människan i allmänhet.

Om vi kan börja se Kärleken, verkligen se den, uppfatta den, ta emot den och ge den vidare tror jag att vi kan förändra världen med snabba steg. Och det fina är att alla får göra det på sitt unika sätt, för en alltmer rikare värld där mycket mer än orden kan ses i färg.

…jag undrar just vilken färg ordet ”Kärlek” har för alla de som ser ord i färg…för det är nog också unikt, vilken färg de ser orden i……

 

Kommentera

*


8 + = elva