Vad är rätt då?

Jag har alltid velat göra med ”rätt”. Jag har som barn litat på att det som vuxna säger verkligen är bra för mig, jag har inte behövt testat några gränser. Som vuxen håller jag gärna hastighetsbegränsningarna för att jag litar på att det är bra för mig eller min omgivning t ex på 30 -sträckor vid en skola. Jag håller mig inte till hastigheten för att riskera att åka på en bot utan för att jag det finns en tanke med varför det är på ett visst sätt.

Men vad ÄR rätt då? Den brottningsmatchen kommer jag få ta livet ut, hoppas jag. Jag vill inte bli den som bara VET och som aldrig ifrågasätter mina egna beslut och val. När jag var 16 visste jag precis vad som var rätt, nu vet jag inte så mycket men är trygg ändå. Så klart är det en extra svårighet när man också ska uppfostra sina barn till självständiga individer där rätt och fel ingår. Det är så lätt att jag lägger på alla mina självklara åsikter eller sätt och glömmer processen hos mina egna barn, deras erfarenheter och hur det känns för dem.

En av mina pojkar spelar fotboll i ett lag, han är så stolt över sin nya träningströja med nr 22 på. Häromdagen träffade vi en annan kille i laget och jag frågade honom vilket nummer han hade. ”25” svarade han. Han hade själv en tröja med nr 22 på magen den dagen så jag sa att min pojke hade det nummer som stod på hans tröja,…..”ok, nr 55″ säger han. Jag förstod direkt att den här grabben har koll på siffror och skulle inte tolka 22 som 55 om det inte var så att han såg allt från sitt perspektiv, han läste uppifrån på sin egen mage och då blev ju siffrorna 55. Självklart! Man kan ju säga att han läste rätt om man utgår från hans synvinkel.

Om vi vidgar vårt perspektiv och lyssnar in hur andra tänker så ska vi se att det finns så många ”rätt” som vi inte har sett tidigare. Vi kan hjälpa varandra att byta perspektiv och ibland är det kanske vi själva som läser upp och ner. I frågorna, i kommunikationen kan brottningsmatchen om livets rätt och fel bli lättare att hantera. 1+1 är 2 det vet ju alla, men 1 sandhög + 1 sandhög blir 1 sandhög om man lägger dem på varandra.

Jag vill fortfarande göra rätt men är mer avslappnad idag att det är ”Hjärtats rätt ” som räknas. Om jag vågar och tar mig tid att lyssna till mitt och andras hjärta så kommer jag förstå så mycket mer av hela personen- av andra och mig själv!

Kommentera

*


+ 1 = tre