Val och omständigheter

Det liv som blev mitt är summan av de val jag gjort och de omständigheter jag utsatts för. Livet är just i denna stund, nu, nu och nu, där gårdagen är vår historia som endast finns i vårt minne och morgondagen är de planer vi har som bara finns i vår fantasi. Samtidigt påverkar det hela vår person det som händer just nu. Det vi väljer att göra tex plugga, jobba, ta hand om barnen, titta på TV, läsa en bok, träffa en vän, snatta, åka skridskor, hata, älska, hjälpa nån, prata illa om nån….alla våra val påverkar vilka vi är.

När jag förlorade min pappa såg jag livet med helt andra ögon än tidigare. Det var som om alla fina planer som fanns i mitt huvud om hur jag tänkte allt skulle bli drogs undan och självaste LIVET mötte mig. Det som blev mina omständigheter. Fantasin och planerna mötte VERKLIGHETEN och det blev en krock. I mitt fall var omständigheterna död, jag vet de som blir lämnade, som måste fly, de vars bostad brinner upp eller som blir utsatta för mobbing eller övergrepp. Det är klart att våra omständigheter påverkar hela vår person.

När vi möts av olika omständigheter gäller det att MÖTA dem. HUR vi möter självaste livet är egentligen viktigare än omständigheterna själva. Det kan kräva perioder av mörker och kyla för att fysiskt gå igenom det som möter en. Ibland vet vi inte om någon annan verklighet än förnedring t ex då är det så svårt att se ljus, det finns ingen som kan visa vägen till ljuset. Jag tänker te x på barn som förnedras eller svälter.
När vi vågar möta våra omständigheter och sätta namn på dem har vi en chans att komma ut på andra sidan, i ljuset.

När vi hittar strategier att släppa taget om våra omständigheter kan vi också släppa taget om smärtan i omständigheten.

Det liv som blev mitt, en gåva, en livserfarenhet får en ny historia varje dag för jag gör nya val och utsätts för nya omständigheter hela tiden. Jag har än så länge ingen åldersnoja utan tycker det är spännande att se hur jag kan utvecklas tillsammans med andra, hur jag kan fylla de dagar jag har fått så jag växer, lär mig, utmanar mig själv.

Valen i stort och smått, tillsammans med de förutsättningar och gåvor jag bär rent genetiskt är grunden för den jag i slutändan är. Valen som jag själv gör, och som de som fostrat mig gjort åt mig-på gott och på ont.
När vi ser vad det leder till att vi gör på det ena och andra sättet har vi en chans att ändra vårt beteende eller njuta av hur det är.

 

Kommentera

*


sex × = 24